Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Servicehus och toaskötsel

Även om husbilen oftast är utrustad med både dusch och toalett så är det nog många som gärna nyttjar ett servicehus när det står till buds. Det kan vara skönt att slippa tänka på att fylla och tömma varje dag. Servicehusen på campingar och ställplatser i Europa håller väldigt olika standard. Ju längre söderut man kommer, desto enklare byggda är de, men någorlunda rena och relativt funktionella. Vid Medelhavet ska man inte räkna med att det finns vare sig ytterdörrar eller glas i fönstergluggarna. Det innebär att det ofta är sandigt och lite skräpigt på golv och i duschar. Det kan kännas bra att ha med sig ett par badtofflor att ha på sig i duschen. Hytterna är ofta små, har dåligt med krokar, samt ett fast duschmunstycke i tak eller vägg. Det innebär att kläderna blir dyblöta, så ta med en badrock att ta på till och från servicehuset. Det är också smart att ha med en necessär utrustad med krok som man kan hänga på hyttdörren.

Damochherrtoalett

När man kommer till länderna söder om Tyskland ska man räkna med att ta med sig en toarulle till toaletten. Man blir heller inte särskilt långvarig då det oftast saknas toalettring att sitta på. Det vänjer man sig faktiskt ganska snabbt vid.

Toa i Sydfrankrike
Toalett på ställplats i Sydfrankrike

Vår gissning är att de flesta använder husbilens toalett till ”nummer ett”, men undviker så långt som möjligt att behöva göra ”nummer två”. Toaletter på rastplatser och vägrestauranger är för det mesta rena och ibland behöver man betala med ett mynt (oftast 50 cent).

Det finns olika typer av toaletter i husbilar. En del har en särskild behållare med spolvatten medan andra använder vattnet från färskvattentanken. Ibland är toaletten en portabel kemtoa, s.k. porta potti, som består av två delar: spoltanken och avfallstanken. På lite äldre (och större) husbilar finns ibland en fast avfallstank som behöver tömmas på en serviceplats. Numer är oftast avfallstanken i form av en kassett (i hårdplast med självtätande lock) som man plockar ut ur en lucka i husbilens vägg.

Att använda husbilens toalett
För att toa-användningen ska fungera så problemfritt som möjligt så finns det några goda råd. För det första ska man hälla i ett toamedel i avfallstanken som håller en hög kvalitet; medlet underlättar att hålla behållaren ren och minskar lukten. Många använder Thetfords ”Aqua kem blue”. Ett miljövänligare alternativ är grönsåpa, eller en blandning av ättika och diskmedel. Det är viktigt att toakassetten är ordentligt ursköljd efter tömning och att man doserar enligt instruktionerna på flaskan.

För det andra kan man göra som i Grekland; man lägger det använda toapapperet i en särskild liten papperskorg (med lock och plastpåse förstås). Det underlättar vid tömning och minskar lukten i kassetten. Som alternativ finns ett särskilt toapapper att köpa som lättare luckras upp av vätska.

För det tredje kan man använda ett vax i själva toaskålen (t.ex. flytande hårdvax). Det gör att ytan är lättare att spola ren. Om man har en toalett med särskild behållare för spolvatten kan man tillsätta ett spolmedel som effektiviserar spolningen. Använder man toan regelbundet så upplever man att toakassetten blir full väldigt snabbt. För att minska mängden spolvatten kan man blanda toamedel och vatten i en sprayflaska (eller köpa färdigt) som man använder tillsammans med borsten. Om man vill öka sitt handlingsutrymme kan det vara värt att investera i en extra toakassett att ta med på resan.

Toakassett med avluftning

För att minska lukten från toan har en del husbilar en så kallad SOG-fläkt monterad. Genom en ventil monterad uppe på taket eller i kassettluckan, dras lukten ut från husbilen. I Husbilen Test nr 6 år 2015 visas hur man själv monterar en sådan.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: