Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Utrustning för V/A

När man reser runt i Europas länder så möts man av många olika typer av serviceplatser för husbilar. För att kunna fylla på färskvatten och tömma ur avloppet på ett smidigt sätt, så är det bra om man är redo med olika slags utrustning. En del nödvändiga prylar följer ibland med husbilen när man köper den, men det mesta behöver man köpa till själv.

Att fylla vatten
För att fylla på färskvatten bör man ha med sig en vattenslang, ett kärl av något slag, samt en tratt. Ibland får man hämta vattnet i en kran och då behövs en dunk, vattenkanna eller hink. Man vet aldrig vilket slags kärl som passar till kranen. Tratten behövs förstås Minislangvindanär man ska fylla vattentanken vars öppning ofta sitter infälld i husbilens vägg. Finns det möjlighet så ansluter man sin vattenslang, endera direkt i kranen eller om det behövs som en förlängning till den befintliga. Det är alltså smart att ha med några varianter på kopplingar. På affärer för campingtillbehör finns olika slags slangar; en del är spiralformade eller platta (flatslang) för att ta ta så lite plats som möjligt i förhållande till längd. Det finns också små bärbara slangvindor med vanlig plastslang, fördelen med den är att den är enkel att rulla ihop. På bilden till höger syns en slangvinda från Biltema.

Spiralslangopirra
Spiralslangen i påsen och pirra för t.ex.toakassetten

Avloppsgrejer
Om man ska stanna lite längre på en övernattningsplats vill man ofta ha en fristående, Rullbaravloppstankoch rullbar, avloppstank. Det är inte varje dag man har lust att flytta på husbilen för att köra den till serviceplatsen. Dessutom kan man ha behov att tömma ofta; ju varmare det är desto snabbare luktar avloppsvattnet. Rullbara avloppstankar är tillverkade i hårdplast, har lock och finns att köpa i affärer för campingtillbehör. Det duger inte gärna med en vanlig hink eftersom många campingar kräver att gråvattnet ska gå ut i ett slutet kärl.

Man bör också ha med sig en förlängningsslang till avloppsröret. Den kan behövas om man har svårt att nå fram till serviceplatsens tömningsbrunn. Man kan också använda den till att direktkoppla till ett eget avlopp på sin campingtomt; den lyxen finns ibland på en del bättre campingar.

Avloppslang
Förlängningsslang

Det kan vara bra att ha med både en kortare och en längre avloppsslang. Den sistnämnda bör vara lätt och ta liten plats. En så kallad flatslang (avtappningsslang) är ett alternativ, men den behöver sköljas efter användning annars klistrar den ihop sig. Ett annat alternativ är att köpa en spiralslang på metervara. Den är enklare att använda, men mer utrymmeskrävande under färd. En del köper istället den billigare flexslangen, men den tål inte höga vattentemperaturer. De finns t.ex. på Clas Ohlsson och på byggvaruhuset Leroy Merlin (i bl.a. Spanien, Italien, Frankrike och Portugal).

En vattenkanna eller två
Vår erfarenhet har alltså lärt oss att ha med utrustning för att kunna göra olika praktiska och flexibla lösningar. Vi har till exempel även med oss två vattenkannor. Den ena används för att snabbt och enkelt tömma ur avloppstanken. Vattenkannan är i lagom höjd för vårt avloppsrör och kannans öppning sitter på sidan så vi kan skjuta in den under husbilen. Öppningshålet är också ganska litet så det inte skvimpar ur när man bär iväg den.

Kannor

Den andra vattenkannan använder vi för påfyllning av dricksvatten och den har skruvlock för både pip och öppning. Öppningen är bred så att det är lätt att fylla kannan även från korta kranar. Pipen är dessutom förlängd med en mjuk slang för att vi ska kunna sticka ned den i öppningen på t.ex en färskvattendunk.

Att göra rent vattentanken
Det finns olika teorier om hur man bäst håller rent i sin vattentank och ledningarna. En del menar att man ska undvika att peta i tanken överhuvudtaget; man tömmer ur den när man kommer hem från resan och fyller sen upp den direkt med rent vatten. Detta för att undvika tillväxt av bakterier i gammalt vatten och halvfull tank. När det är dags för ny avresa gör man om proceduren. Andra gör rent tanken inför och efter säsongen med hjälp av till exempel citronsyra och/eller spolar igenom systemet med tryckspruta. Vissa använder vattenfilter eller tillsätter olika medel i vattentanken för att hålla vattnet fritt från bakterier. Dessa finns att köpa i affärer för campingtillbehör, men det råder olika meningar om de verkligen behövs. Det beror sannolikt på i vilken del av Världen man reser, och om man har en känslig mage.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: