Bodelsbatterier i husbil

Hem / Bodelsbatteri

Att ha bodelsbatteri i husbil är ett måste för att du ska kunna använda den på bästa sätt. Med ett bodelsbatteri kan du se till att få en mycket jämnare ström under en lång period, vilket gör det möjligt för dig att driva strömförsäljningen och den elektriska utrustningen i din husbil.

Ladda bodelsbatteri i husbil

Det finns flera olika sätt som du kan gå tillväga för att ladda ett bodelsbatteri. Vilket eller vilka alternativ som passar dig beror främst på vad det är för modell och varumärke du har på batteriet. Det vanligaste är dock att du kan ladda med hjälp av elnätet, t.ex. vid en laddstolpe, alternativt via bilens egen generator eller med hjälp av extra laddutrustning.

Byta bodelsbatteri i husbil

Ett bodelsbatteri är något som du med fördel kan byta ut på egen hand, förutsatt att du vet vad du ska göra och hur du ska gå tillväga. Idag finns det många bra instruktionsvideos som du kan använda dig av när du vill byta bodelsbatteri i husbil och även ett flertal forum där andra husbilsägare ber om råd och vägledning.

Innan du gör det faktiska bytet behöver du först lokalisera vart bodelsbatteriet sitter. I de flesta fall sitter det under P-sätet, men detta kan naturligtvis variera kraftigt.

Koppla in extra bodelsbatteri

Vill du koppla in extra bodelsbatteri rekommenderar vi att du väljer ett likadant batteri som du redan har idag och därefter parallell-kopplar dessa. På så sätt får du den mest ideala lösningen och slipper oroa dig för olika laddspänningar. Sitter batterierna dessutom bredvid varandra behöver du heller inte ha ett överdrivet stort kablage, förutsatt att du inte har en mycket stor förbrukare på själva batteribanken.

Ett exempel på en stor förbrukare kan vara en större inverter. Tycker du att det är svårt eller känner dig osäker bör du kontakta en professionell firma som kan hjälpa dig.

Läs mer