Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Internet

Oavsett hur kort eller lång husbilsresa man gör, så vill man ha tillgång till internet i princip på samma sätt som hemma. Vi använder mobil och surfplatta väldigt mycket när vi ligger på vägen Det är självklart att närsomhelst kunna kolla trafikläget, välja alternativa färdvägar, läsa nyheter och kolla sociala medier. Enklast är förstås att fixa ett bra abonnemang i Sverige, men man kan också köpa simkort dit man kommer. Det är dock tidskrävande att handla dem och ibland trixigt att få igång kortet.

Praia da Bordeira
Praia da Bordeira i Algarve, Portugal

Inom EU gäller mobilabonnemanget samma kostnad som hemma – undantaget rena surfabonnemang. Även kontantkort kan användas men det ska vara registrerat hos operatören. Det finns dock en tidsgräns på max fyra månader som simkortet får användas utomlands, sedan höjs taxan.

Vanligtvis ingår fria samtal och sms samt ett antal GB per vecka eller månad i mobilabonnemanget. Hur mycket man ska köpa beror förstås på vad man ska använda nätet till. Vi tycker att 5 GB per månad är minimum för en medelålders husbilsresenär, då kan man sköta det vardagliga men inte läsa särskilt många bloggar eller surfa runt på Google Map. Ska man använda internet för att titta på TV (så kallad streaming) så går det åt betydligt mera, upp till 1 GB per timme. Läs mer om TV via internet här och här finns hjälp att välja surfmängd.

Golega
Centrum i Golega, Portugal

Att köpa simkort
Om man väljer att köpa ett mobilabonnemang under europaresan finns det några saker att tänka på. Det är enklast att handla simkort vid stora köpcentrum eller flygplatser. Där finns för det mesta flera mobiloperatörer lokaliserade. Man ska ta med passet till butiken för det ska fyllas i blanketter, och ibland räcker det inte med körkortet som identitetshandling. Innan man väljer kan man också kolla upp vilken av dem som har bra täckning i regionen. För vår del fungerade Vodafone alldeles utmärkt i Tyskland och Portugal, liksom Masmovil i Spanien. I södra Italien valde vi TIM, och i Frankrike/Italien operatören Orange.

Be om möjligt försäljaren om hjälp med att aktivera simkortet. En del mobiloperatörer kräver nämligen att man gör detta via wifi eller telefon, och då på landets språk. Detta kan vara både frustrerande och tidskrävande.

Ett vanligt problem är att mobiloperatören misslyckas med att skicka APN-information (access point name) till simkortet när det aktiveras. Det ska ske automatiskt och talar om för mobiltelefonen eller routern vart den ska koppla upp sig. Om det inte fungerar hittar den inte internet. Det är inte svårt att fylla i uppgifterna manuellt i nätverksinställningarna – bara man vet vad det ska stå. APN för svenska Telenor är ”services.telenor.se” (för mobilt bredband: ”internet.telenor.se”), Telia har ”online.telia.se”.  Ett tyskt Vodafone-abonnemang har ”web.vodafone.de” (med kontantkort ”event.vodafone.de”) och ett franskt Orange har ”orange.fr”. Här finns APN-information per land.

 

Annonser

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: