Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

Internet

Oavsett hur kort eller lång husbilsresa man gör, så vill man ha tillgång till internet i princip på samma sätt som hemma. Vi använder mobil och surfplatta väldigt mycket när vi ligger på vägen: kollar trafikläget, väljer alternativa färdvägar, läser nyheter och uppdaterar sociala medier. Enklast är förstås att fixa ett bra abonnemang i Sverige, men man kan också köpa simkort dit man kommer. Det är dock tidskrävande att handla dem och ibland trixigt att få igång kortet. Läs mer om det här. EU:s roamingregler innebär att du kan använda mobiluppkopplingen i ett annat EU-land utan att betala några extra avgifter – undantaget rena surfabonnemang. Även kontantkort kan användas men det ska vara registrerat hos operatören. Det finns dock en tidsgräns på max fyra månader som simkortet får användas utomlands, sedan höjs taxan.

Praia da Bordeira

Hur många GB man ska ladda beror förstås på vad man ska använda nätet till. Vi tycker att 5 GB per månad är minimum för en medelålders husbilsresenär, då kan man sköta det vardagliga men inte läsa särskilt många bloggar eller surfa runt på Google Map. Ska man använda internet för att titta på TV (så kallad streaming) så går det åt betydligt mera, upp till 1 GB per timme. Läs mer om TV via internet här och här finns hjälp att välja surfmängd.

Nu börjar det bli mer regel än undantag att campingar – och en hel del ställplatser – erbjuder wifi. Man får ofta betala extra för det och köper access per dag, vecka eller månad. Kapaciteten är väldigt varierande, delvis beror det nog på campingens utrustning, men framförallt på att utbyggnaden av bredband är väldigt ojämn i Europas regioner. Det är sällan vi har varit nöjda med den internetuppkoppling vi har fått – eller köpt dyrt! – på campingplatser. Det kan vara väl så prisvärt att betala en uppkoppling via ett svenskt mobilabonnemang, som att betala för ett värdelöst wifi.

Dela internetuppkoppling med router
4GrouterÄr man flera i husbilen kan det vara önskvärt (och prisvärt) att dela på internetuppkopplingen. Det enklaste sättet är förstås via funktionen
internetdelning i mobiltelefonen, men det är smidigare om man kostar på sig en mini-router. Den lilla apparaten kan skapa ett trådlöst nätverk i husbilen eftersom flera användare kanansluta sig samtidigt. Ju fler användare man vill ansluta, och ju snabbare hastighet på internet man vill ha, desto dyrare blir prislappen. Man ska också tänka på  batterikapaciteten vid inköp.

Renault husbil
Camping i spenaten, Frankrike

Vill man ha en högre kvalitet på surfandet ska man köpa en router som har uttag för extern antenn; den ska placeras på utsidan, eftersom husbilen fungerar som en sardinburk och försämrar internetmottagningen. Riktigt bra internetuppkoppling kan man få genom att investera i router och antenn som är fast monterade och mer tekniskt avancerade. Det kan t.ex. vara smart om den både kan koppla upp sig på campingars wifi och på 3G/4G. Ett exempel på ett sådant paket finns på Loh electronics. Produkterna säljs också på t.ex. Dustin home.

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: