Go box Österrike

Hem / GoBox

Planerar du att åka igenom eller besöka Österrike och vill kunna använda betal- och motorvägar behöver du ha koll på husbilens vikt. Det är nämligen så att husbilar över 3500 kg behöver en så kallad Go-Box i Österrike som ska vara installerad på insidan av din vindruta. Boxen är ingenting som du behöver förbeställa, utan kan köpas när du kommer till Österrikes gränspassage.

Go-Boxen innebär en extrakostnad för dig som är viktig att planera efter. Själva boxen kostar 5 €, men därefter kommer du att behöva ladda på den med minst 75 €. När du väl åker ut från landet ska du lämna tillbaka boxen och får då deponin och kvarvarande summa återbetalad, förutsatt att det finns ett belopp kvar som inte nyttjats. Här nedan kan du läsa mer om hur GO-Boxen fungerar, vad syftet med den är och de olika betalningsalternativen du kan använda dig av.

Varför krävs en Go-Box i landet?

Syftet med Go-Boxen är att få koll på vilken miljöklass som husbilen har för att därefter kunna beräkna vägavgifterna. Vägavgifterna är nämligen högre för dig som har en husbil som väger över 3500 kg. Om din husbil väger mindre än så behöver du inte oroa dig för varken boxen såväl som de extra avgifter som tillkommer.

Så använder du dig av Go-Boxen

Det är du själv som förare som kommer behöva efterfråga och montera själva Go-Boxen och fördelen med denna är att du slipper ha koll på avgifter. Vägavgifterna kommer istället att debiteras dig elektroniskt i takt med att du rör dig genom landet. Du väljer själv om du vill betala genom att fylla på Go-boxen i förväg (som ovan nämnt) eller om du vill betala in beloppet i efterhand, t.ex. med hjälp av ett tankkort, kreditkort eller debitkort.

Idag väljer de allra flesta att tanka på kortet redan från start, eftersom det är ett mycket smidigare och mer praktiskt alternativ. Kom bara ihåg att dina första 75 € snabbt kan ta slut om du åker runt väldigt mycket i landet.

Läs mer