Husbilspraktikan

Fakta och tips för resan i Europa

GO-box i Österrike

För att få köra husbil över 3,5 ton på motorväg i Österrike måste man betala en kilometeravgift baserad på miljöklassning och antalet hjulaxlar. Avgiften debiteras elektroniskt genom en transponder, som i Österrike kallas GO-box.

GO-box Österrike

Det är smartast att köpa transpondern innan avresa genom att ansluta husbilen till EasyGo+tjänsten. Man abonnerar då på en transponder som fungerar på broar, tunnlar, färjor och vägar i Danmark, Norge, Tyskland och Österrike.

EasyGO+tjänsten administreras i Skandinavien av det danska Brobizz-företaget och på deras webbplats finns en pdf-blankett att fylla i. Den skickar man in tillsammans med en kopia av registreringsbeviset där miljöklassen framgår (finns den inte med så begär man ett intyg ifrån bilens tillverkare). Om man redan har en Brobizz så kan man få den uppgraderad till EasyGo+.
EasyGo+transpondern skickas hem till din brevlåda och kopplas till ditt kreditkort. Debiteringen sker sedan elektroniskt via transpondern som fästs på vindrutan.

GO-box betalstation motorväg i Österrike

Om man inte skaffar EasyGo+transpondern innan avresa, så kan man köpa en GO-box vid Österrikiska gränsen. Försäljningsställen hittar du här. Du ska då visa registreringsbeviset där husbilens miljöklassning (EURO Emissionsklasse) framgår, samt ange antalet axlar. Observera att om din husbil har en högre/bättre miljöklassning än III, (som ger en lägre kilometeravgift) måste du dessutom själv intyga detta direkt till ASFiNAG (Österrikes motsvarighet till Transportstyrelsen).  Detta gör man – endera innan inköpet eller senast 28 dagar efter – genom att skicka in en kopia av registreringsbeviset via mail till euroclass@asfinag.at eller appen Unterwegs. Det är viktigt att du får en bekräftelse på att den lägre vägavgiften är godkänd, annars kan då få böter för att du betalat för låg/felaktig vägskatt. Skriftlig information om detta (på svenska) finns på kvittot du får vid inköpet av GO-boxen.

Om du inte kan intyga miljöklassningen vid inköpstillfället av GO-boxen så debiteras du den dyraste tariffen för husbilar. Har husbilen har en högre/bättre miljöklassning (och därmed billigare kilometeravgift) kan debiteringen korrigeras genom att man inom 28 dagar mailar till ASFiNAG.

När man köper GO-boxen vid gränsen kopplas den inte till ett kreditkort, utan den ska laddas med en summa pengar (pre-pay). Vill man få tillbaka eventuellt överskott lämnar man endera tillbaka transpondern vid hemresan, eller så skickar man den med post till ASFiNAG när man kommer hem.

Observera att GO-boxen gäller/fungerar i fem år och att den är kopplad till husbilens registreringsnummer. Läs mer på ASFiNAGs webbportal GO Direkt.

2 reaktioner till “GO-box i Österrike

Kommentera gärna här. Du kan vara anonym om du vill.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: